Life in Ads =).

Sunday, January 24, 2010

Weekend yang PENAT tapi BEST!!! :).

Salamun alaik buat semua!

Ho ho ho! Last weekend was a great weekend for me.

1) Leadership Camp - Khalifah Model School

I was invited by Qayyum to join this programme. At first reluctant jugak la nak pegi. Tapi difikirkan tak ramai yang dapat hadir dan tak buat apa2, jadi mun pn join this programme. Tiba pada hari kejadian, hanya mun dan Qayyum serta cikgu-cikgu kt KMS je yang ade. Takpe lah.

Brain storming telah dibuat sehari sebelum hari kejadian. Jadi tak la panic attack. hehe. Knowing them (students of KMS) as outspoken, mun agak kaget gak la. Pastu plak, Qayyum mintak mun bertindak sebagai modulator untuk sesi bersama students KMS. (Fuh..fuh.. mun you can do it) Alhamdulillah, I managed to 'control' them. Bukan control pun sebenarnya.. Cuma dapat attention dan kerjasama yang baik daripada participants.

We played two activities: 1) Jig saw puzzle and 2) Kreh.. kreh. Yang paling best sekali kreh..kreh.. At first, kitaorang kurang yakin nak main game tu memandangkan semua participants sangatlah suka bercakap (Budak2 ni comel tau.. sweet and sour. hehe). Tapi yakinkan diri, guna reverse psychology dan take risk untuk main game ni. Alhamdulillah, menjadi akhirnya. Ada dua sebab untuk gelabah pada malam itu...(gelabah gak beb!) 1) Tak penah nak handle aktiviti sorang - sorang (one man show) dalam jumlah participants yang agak ramai (30+) 2) Kena speaking london bridge is falling down sbb ade students yang tak faham bahasa melayu.. hehe.. Most of the participants had fun while playing the game. Ade yang cakap penat la, ngantuk, pelik dan macam - macam lagi. Thanks to Teacher Huda, Teacher Nani, Teacher Fuzah dan Qayyum for support. InsyaAllah, ada rezeki boleh handle lagi.

Sebelum ni mun sangatlah penakut untuk ambik task jadi fasilitator. Keyakinan masih kurang. Pengetahuan pn lebih kurang. Mun banyak observe kawan-kawan yang berjaya menyampaikan information or cerita kat participants. I have problem explaining to people. I have problem expressing it to others. But, insyaAllah, I'll try my best to overcome the problem. And dealing with participants (especially budak-budak) adalah diluar bidang kemahiran mun. I like to do backdrop. eh.. bukan. backstage people. mun prefer untuk bertindak sebagai orang belakang tabir. Thats is what I do best. ;). InsyaAllah, ada rezeki, boleh jadik fasilitator lagik.:).

2) Seminar on "The Power and Science of Salat"

Alhamdulillah, on Sunday morning (after Leadership Camp), Athirah and I went to a seminar on Solat. Seminar ni anjuran PERKIM kebangsaan dan Majlis Saidina Umar - al Khattab, Bkt Damansara. Ramai gak la yang datang and most of them adalah anggota veteran (umur 40 dan ke atas). Penceramah seminar tu bukanlah seorang ustazah atau imamah tapi seorang scientist/lecturer dalam bidang kejuruteraan sains perubatan. Wow~ bunyinya sangat seronok. Yes, the seminar was very very interesting. I really enjoyed the seminar. Cuma time tgh seminar tu adalah kata hati -kata hati yang tak best. Maka kami (athirah dan mun) huhu.. istighfar banyak- banyak. Betulkan niat kitaorang balik.

It was an eye opener.Solat itu wajib dan solat tu adalah tiang agama. Kita mesti tak pernah fikir yang solat tu adalah salah satu teknik terapi dan penawar untuk berbagai - bagai jenis penyakit jasmani dan jugak rohani. Tahniah buat Assoc. Prof. Dr. Fatimah dari UM yang mendapat research grant daripada Jabatan Perdana Menteri (time Tun Abdullah) untuk mengkaji kelebihan solat dari perspektif kesihatan. Selama ni kita tak perasan, pergerakan dalam solat tu sebenarnya boleh membantu kita untuk mencegah dan merubati penyakit - penyakit jasmani. Antara kajian - kajian yang dah dibuat adalah kesan solat dalam mencegah dan merawat sakit pinggang, mati pucuk dan menguruskan berat badan. Kalau solat dilakukan dengan cara yang betul, barulah kita dapat rasakan bahawa solat itu adalah satu senaman dan terapi. Dr. Fatimah ada mentioned kalau kita rasa panas selepas kita menunaikan solat, itu maksudnya solat kita itu adalah senaman. Bukan menidakkan tugas kita sebagai Khalifah dan abid (sbb solat tu adalah wajib) tapi cuba fikirkan hikmah di sebalik sesuatu perintah Allah tu. Allah perintah mesti lah bersebab kan. Only Allah knows.

Huhu.. I think dats all from me. InsyaAllah.. ada masa, menulis lagi. :).

p/s: Penat...penat menunggu. hmm...

2 comments:

  1. pnat menunggu? what was that supposed to mean? hee.

    ReplyDelete